Najpopularniejszy w Polsce portal o finansach i biznesie
Hodowlą ślimaków kusi. Bo się opłaca

Hodowlą ślimaków kusi. Bo się opłaca

Fot. tmankartz/CC BY-SA 2.0/flickr

Rośnie zainteresowanie hodowlą ślimaków - Instytut Zootechniki w Balicach otrzymuje średnio 150-200 zapytań dotyczących warunków chowu tych mięczaków. Specjaliści zwracają jednak uwagę, że taka działalność wymaga wiedzy i odpowiednich inwestycji.

Prof. Maciej Ligaszewski z Instytutu Zootechniki w podkrakowskich Balicach wyliczył, że do produkcji ślimaków potrzebne są m.in. hale z klimatyzowanymi, dobrze oświetlonymi pomieszczeniami, z dostępem do wody, najlepiej pitnej.

W halach powinny być pomieszczenia do hibernowania reproduktorów i rozrodu; wylęgarnia, pomieszczenie do podchowu ślimaków oraz wysokie tunele dla starszych osobników. Do tego pole obsiane roślinami, na którym trzeba ustawić specjalne paśniki z desek. Całość musi być zabezpieczona m.in. przed gryzoniami.

Przedstawiciel fermy Helixia na Opolszczyźnie - jednej z największych i najnowocześniejszych ferm ślimaków w kraju - Robert Nabrdalik zastrzegł z kolei, że przede wszystkim potrzebna jest wiedza. - Jeden błąd, na przykład zbytnie wychłodzenie młodych sztuk, może być bardzo kosztowne. Cykl produkcyjny ślimaków trwa rok i nie ma w nim miejsca na poprawki i odrabianie strat - dodał.

Według Krzysztofa Żychlińskiego z Rolniczego Kombinatu Spółdzielczego w Łubnicy (Wielkopolskie), który od 20 lat zajmuje się skupem i przerobem winniczków oraz reprodukcją, hodowlą i przerobem ślimaków afrykańskich i śródziemnomorskich (potencjał zakładu to 150 ton rocznie), aby nabrać doświadczenia w hodowli ślimaków, najlepiej zacząć od produkcji niewielkiej ich ilości. - Dlatego nowym producentom podpowiadaliśmy, aby zaczynali od na przykład 100 tysięcy sztuk małych ślimaków. To dobre poletko doświadczalne, by zdobyć umiejętności i zweryfikować wiedzę teoretyczną - praktyką - stwierdził Żychliński.

Ligaszewski zaznaczył, że jedynym gatunkiem hodowlanym ślimaków jadalnych przydatnym do dochodowej produkcji w Polsce jest ślimak szary, mały i duży. Chów odbywa się od maja do września-października. Jesienią, w wieku 6-7 miesięcy, ślimaki osiągają dojrzałość handlową.

Nabrdalik zapewnił, że hodowla ślimaków może być rentowna. Wyliczył, że wyprodukowanie 1 kg ślimaka nie powinno kosztować więcej niż 3 zł 80 gr. Na kwotę składają się koszt paszy, pracy, mediów i stada reproduktorów. - Natomiast ceny skupu przez trzy lata naszej działalności wahały się od 7 zł 50 gr do nawet 12 zł za kilogram - powiedział.

Producenci i eksperci podkreślają jednak, by jeszcze przed rozpoczęciem produkcji zadbać o zbyt. RKS Łubnica swoje ślimaki eksportuje do Francji (90 proc. produkcji), Hiszpanii, Niemiec, Włoch czy Grecji; Helixia w ostatnim czasie do Czech, Włoch i na wschód. - Ostatecznie i tak na końcu łańcucha pokarmowego jest konsument z Francji - dodał Nabrdalik.

Instytut Zootechniki w Balicach szacuje, że wielkość produkcji ślimaków w Polsce może wynosić około1000 ton. Główny Urząd Statystyczny ma tylko informację o zezwoleniu na redukcję, czyli zbiór ślimaka winniczka, który w Polsce jest gatunkiem objętym częściową ochroną. W roku 2011, według GUS, Generalny Dyrektor Ochrony Środowiska zezwolił na odłów 126 ton winniczka w kraju, a regionalni dyrektorzy ochrony środowiska na 1653 tony. Zdaniem Krzysztofa Żychlińskiego produkcyjne hodowle winniczka nie są prowadzone.

Dane GUS dotyczące importu i eksportu ślimaków mówią o prawie 400 kg ślimaków trafiających do Polski i ponad 6 tys. kg eksportowanych (żywych, mrożonych czy wędzonych). - Produkcja ślimaka ciągle jest u nas niszowa, dlatego nie jest objęta szczegółową statystyką - wyjaśnił brak danych rzecznik prasowy prezesa GUS Artur Satora.

Czytaj więcej w Money.pl
Hodowla ogierów się nie opłaca. Co dalej?
Państwowe Stada Ogierów, zajmujące się hodowlą koni, nie mogą same się utrzymać.
Tak ratują kozy przed wyginięciem
65 sztuk, w tym 37 matek, liczy stado ginącej rasy kóz karpackich, odtwarzane koło Sanoka.
hodowla, ślimak
PAP
Czytaj także
Polecane galerie
Kuba533
217.99.170.* 2015-04-01 19:48
W sezonie 2015 firma P.P.H.U. MARGO kupi każdą ilość ślimaków winniczków na terenie całej Polski. Zapraszamy na strone internetową www.skupslimakow.pl. Więcej informacji pod numerem telefonu- 600 851 982.
antyTroll
91.241.5.* 2014-10-31 11:45
Moim zdaniem juz samo zestawienie negatywnego słowa takiego jak "piramida", "amber gold " z jakąkolwiek firmą co do której nie ma pewności i w sprawie której nie zapadł wyrok ociera się o przestępstwo i naruszenie dóbr osobistych. Nie bez powodu pisze się tu "panowie potentaci" , "liderzy" itp. aby przypadkiem autor nie został pociągnięty do odpowiedzialności. Pan rozsądny pisze : nie polecam bo czytałem że! nie wie tego , tylko gdzieś wyczytał , może na innym forum , a może usłyszał od konkurencji, ale mówi to dalej! Pan nabity w muszelkę, szybko zreflektował się, że jego pierwsza opinia to domysły i jego prywatne zdanie - wypowiedziane natomiast na forum i możliwe że krzywdzące w/w firmę, za co może zapłacić.
Jakie to nasze polskie : w internecie i na forach same trolle, i sami eksperci z zakresu sportu, polityki, stosunków międzynarodowych, hodowli, prawa i zdrowia.
Snails
178.180.63.* 2014-08-01 19:48
Ty Domino zadzwoń do powiatowego to zobaczysz jaki bedzie zdziwiony ze ma na swoim terenie przetwornie slimakow. Jak firma kłamie już w takich kwestiach na samym starcie to co to bedzie pózniej. Puszki kolego to zrobiła im przetwórnia rybna. Wiec skończcie już to pisanie po publikę. Ludzie już nis sa tacy głupi.
Zobacz więcej komentarzy (14)